Legislatia in fotografia de portret

December 20, 2014 | Author: | Posted in Fotografie

Pentru orice fotograf, semi-amator sau profesionist, fotografia de portret reprezinta o sursa de venit importanta. Ca atare, e imperios necesar a se lua in calcul legislatia cu privire la drepturile de autor, pentru a sti cum sa isi exploateze la maxim si cum isi poate apara opera de eventualele abuzuri, notorii in ziua de astazi.

Legislatie cadru

In aceasta materie, Legea 8/1996 reglementeaza cu strictete, printre altele, fotografia de portret. Aceasta poate fi completata cu articole din alte legi, cum ar fi codul civil.

Cine este autorul

Nu cred ca exista dificultati in a intelege cine este “responsabil“ pentru nastere unei fotografii, insa trebuie precizat ca nu intodeauna el este si cel indreptatit sa exercite drepturile patrimoniale de autor.

In primul rand exista o prezumtie relativa conform careia este autor cel care aduce primul la cunostinta publica opera. Adevaratul autor poate dovedi contrariul prin orice mijloc de proba legal.

In plus, atunci cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub anonimat sau sub pseudonim, astfel incat nu se poate identifica autorul, dreptul de autor se exercita de persoana fizica sau juridica ce face cunoscuta opera, cu acordul adevaratului autor, atat timp cat acesta nu isi dezvaluie identitatea.

Dreptul de suita

Autorul unei opere fotografice, in general, are dreptul la incasarea unei cote, stabilite in articolul 21, alineatul 4, din pretul net de vanzare obtinut la orice revanzare a acesteia. Ca si garantie a respectarii acestui drept, acesta trebuie informat cu privire la locul unde se afla opera sa, iar vanzatorul trebuie sa ii comunice vanzarea in termen de doua luni de la realizarea acesteia.

Sunt considerate opere originale si copiile facute intr-un numar limitat de catre autor sau cu consimtamantul acestuia.

Protectie suplimetara

Proprietarul unei fotografii originale nu are dreptul sa o distruga inainte de a ii permite autorului ei sa o cumpere la pretul de cost al materialului din care e facuta.

De asemenea, proprietarul sau posesorul unei opere originale are obligatia de a i-o pune la dispozitie autorului daca acest fapt este necesar pentru exercitarea dreptului de autor, fara a i se aduce vreo atingere intereselor legitime ale celor dintai.

Angajarea fotografului

Daca fotograful este platit inainte pentru a face o fotografie trebuie sa aiba mare grija la contractul pe care il semneaza. Daca in contract nu se prevede expres cui ii apartin drepturile patrimoniale de autor, acestea se prezuma ca ii apartin angajatorului pe o perioada de trei ani.

In cazul in care instraineaza si negativul fara a exista vreo mentiune la acest aspect, in contract, se prezuma ca a cedat definitiv drepturile patrimoniale.

Regulile de mai sus se aplica in conditiile in care a fost angajat pentru o comanda clara, in afara atributiilor de serviciu. In caz contrar, in lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale ii apartin si va putea autoriza utilizarea operei de catre terti insa numai cu acordul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. In schimb, angajatorul nu are nevoie de acordul lui pentru utilizarea operei in cadrul obiectului de activitate.

Gasiti aici un fotograf care nu are probleme cu aspectele legale legate de drepturile de copyright, pe care le cedeaza din start clientilor sau mai ales pentru fotografia de produs.

Angajarea modelului

Daca modelul pozeza probono pentru fotograf, trebuie stiut ca nu va putea utiliza opera fara consimtamantul lui cat timp traieste. Dupa decesul lui, timp de 20 de ani de la acest fapt, va avea nevoie de consimtamantul succesorilor persoanei decedate.

Regula mai sus amintita nu se aplica atunci cand modelul este platit pentru a poza sau este de profesie model.

Article Source

Ti-a placut articolul sau comunicatul de presa? Daca da, atunci poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Author:

This author has published 2 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply