Holi – Festivalul culorilor

Holi este festivalul de primavara din India si Nepal, cunoscut si sub numele de Festivalul de Culori si este de doua ori pe an: primul festival este in calendarul hindus, cunoscut si sub numele de Holika Dahan, organizat la sfarsitul lunii Februarie si al doilea este in calendarul gregorian si se organizeaza la mijlocul lunii Martie, cunoscut si sub numele de Chhoti Holi. Holi este un festival hindus religios ce a devenit popular in multe parti ale Asiei de Sud, precum si din afara acesteia.

In ultimii ani, festivalul s-a raspandit si a devenit tot mai cunoscut in Europa si America de Nord ca o celebrare a primaverii, iubirii, a culorilor. Festivalul reprezinta victoria binelui asupra raului, sfarsitul iernii, sosirea primaverii si o multumire pentru recolta buna. Hindusii considera ca este un moment potrivit pentru a se bucura de culorile abundente de primavara si de a-si lua adio de la iarna, marcand un nou inceput si o ocazie de a reinnoi relatiile rupte si de a pune capat conflictelor.

Legenda spune ca festivalul Holi comemoreaza victoria binelui asupra raului. Tanarul Prahald, fiu al regelui Hiranyakashipu este devotat al zeului Vishnu. Aroganta si rautatea regelui este atat de mare incat ii cere fiului sau Prahald si supusilor sai sa i se inchine lui, in locul zeului Vishnu. Se spune ca zeul Vishnu ii omorase regelui,fratele, un temut vrajitor. In cazul in care regele reusea sa-si omoare fiul, acesta devenea stapanul Raiului, al Pamantului si al Vietii de Apoi. Ani la rand, Hiranyakashipu se credea foarte puternic si obliga oamenii sa il venereze asemeni unui zeu. A incercat de multe ori sa-si omoare fiul, dar de fiecare data a esuat. In cele din urma, regele Hiranyakashipu s-a aliat cu sora lui Holika si l-a atras pe fiul sau intr-un foc imens. Oamenii credeau ca Holika avea nu putea muri de flacari, dar ironia sortii a fost ca ea sa moara in flacari, iar tanarul Prahald a scapat teafar, fiind protejat de zeul Vishnu.

In ajunul festivalului, oamenii canta si danseazata in jurul focului. Cu cateva saptamani inainte, magazinele incep sa vanda culori si sa se pregateasca pentru festival. In ziua festivalului, orasul devine un paradis de petrecareti , copiii si tinerii isi pregatesc culorile si pudrele puternic colorate, solutiile si spray-urile colorate si bataia in culori incepe. Copiii incep bataia cu apa pentru ca pulberea de culori sa ramana pe trupurile lor, peisajul devenind viu si plin de culoare.

In Bucuresti, festivalul se numeste „The Color Run” si este o cursa neconometrata de 5km, in cadrul caruia participa mii de participanti ce sunt culorati din cap si pana in picioare in culori puternice la finalul fiecarui km parcurs. Anul acesta, Color Run se organizeaza pe 16 Aprilie. Participantii trebuie sa foloseasca tricoul inclus in kit-ul de participare, iar in rest hainele proprii. Dupa terminarea cursei, distractia continua cu un urias festival cu pudra colorata din belsug, iar participantii au parte de o explozie de fericire si experiente memorabile pastrate cu ajutorul camerelor de fotografiat si filmat.

The Color Run este un festival lipsit de griji, distractiv si plin de culoare la care merita sa participi!

Article Source

Ti-a placut articolul sau comunicatul de presa? Daca da, atunci poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Author:

This author has published 33 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply