Facebook lanseaza o aplicatie ce descrie imaginile persoanelor oarbe

June 3, 2016 | Author: | Posted in AFACERI, Securitate, TEHNOLOGIE, TIMP LIBER

Facebook lanseaza o aplicatie ce descrie imaginile persoanelor nevazatoare Facebook detine o aplicatie numita „Text Automat Alternativ” (AAT pe scurt) ce le permite persoanelor nevazatoare sau cu deficiente de vedere sa poata cunoaste continutul fotografiilor publicate in aceasta retea sociala. Aplicatia utilizeaza o tehnologie de recunoastere ce genereaza descrierile fotografiilor. Programul a fost dezvoltat pe timpul a mai multor luni de catre echipa Facebook responsabila de accesibilitate si este disponibila in limba engleza pentru dispozitivele care ruleaza iOS Apple, cum e Iphone sau iPad, deoarece acesta are mai multi utillizatori.

In viitor, aceasta tehnologie va fi disponibila si pe Android si browsere web. Aplicatia este opera lui Matt King, un inginer orb care lucreaza pentru reteaua sociala si care a incercat sa faciliteze accesul egal la informatie. Cu toate ca marja de eroare este mica, descrierea fiecarei fotografii incepe cu „imaginea poate contine” in loc de „imaginea contine”. Descrierile vor fi limitate la 100 de cuvinte pentru a evita ca programul sa furnizeze multe detalii. Recunoaste imagini ale mediului de transport (masina, barca, motocicleta), natura (munte, in aer liber, soare, iarba), sport (tenis, stadion, inot), mancare (sushi, desert, inghetata) si descrierea aspectului (copil, ochelari, zambet, bijuterii, selfie).

Inainte ca programul sa fie creat, persoanele cu deficiente de vedere foloseau cititoare de ecran care doar ii informau cu privire la numele persoanei care distribuia fotografia si comentariile adaugate. Acum se pot asculta, de exemplu, „poza poate contine trei persoane care zambesc pe strada” sau „poza poate contine o pizza, mancare”. Inginerii care au lucrat la acest proiect incearca sa le arate utilizatorilor ce apare in poza – de multe ori este folosit doar limbajul vizual, fara alte comentarii – sa inteleaga sensul comentariilor. Sunt aproximativ 300 de milioane de persoane nevazatoare si cu deficiente vizuale in toata lumea si, in fiecare zi, posteaza mai mult de 2000 de milioane de poze prin intermediul retelelor sociale, fie prin Instagram, servicii de mesagerie, Messenger si WhatsApp.

Article Source

Ti-a placut articolul sau comunicatul de presa? Daca da, atunci poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Author:

This author has published 33 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply