Duminca Floriilor si Duminica Pastelui in Romania – ramurile de salcie sfintite, vopsirea si ciocnirea oualelor

April 29, 2016 | Author: | Posted in SPIRITUALITATE, TEHNOLOGIE

Pastele sau Invierea lui Hristos, este una dintre cele mai cunoscute sarbatori crestine din lume. Fiecare tara are modul sau de a sarbatori Pastele, prin diverse obiceiuri, iar Romania are o multime de traditii pe care trebuie sa le cunosti.

In Romania, s-au pastrat o multime de traditii de Florii si de Pasti. Persoanele care nu pot ajunge la biserica pot urmari slujba la televizor sau pe internet, fiind transmisa cu ajutorul sistemelor de supravehere. In Duminica Floriilor, oamenii care merg la biserica se intorc acasa cu ramuri de salcii sfintite pe care le pun langa icoane sau pe care le pastreaza intr-un loc din casa, fiind aducatoare de spor. Toate persoanele cu nume de flori, precum Florentin sau Florentina, isi sarbatoresc ziua numelui. Fiind inca in post, persoanele care tin post au dezlegare la peste.

In Joia Mare, traditia este sa se vopseasca oua rosii, dar romanii vopsesc oua in culori diferite, cum ar fi: verde, galben, albastru. In diferite zone ale Romaniei, se pastreaza obiceiul de a picta oualele cu diferite motive florale sau geometrice.

In Vinerea Mare, numita si Vinerea Suferintelor, oamenii merg la biserica, duc flori si trec de trei ori pe sub masa, ceea ce inseamna durerile pe care le-a indurat Iisus Hristos. Sambata noaptea, oamenii merg la biserica pentru a sarbatori Invierea lui Hristos. La miezul noptii acestia aprind lumanarile si duc lumanarile aprinse acasa, ceea ce simbolizeaza faptul ca duc „lumina sfanta” in casele si sufletele lor.

Pentru evitarea evenimentelor neplacute, accesul in zonele cu biserici sunt blocate prin bariere de acces, porti sau gardieni. In Duminica Pastelui, romanii asteapta musafirii sau merg in vizite, cionesc oua si se infrupta din preparatele gatite, cum ar fi: friptura de miel, ciorba de miel, oua, pasca sau cozonac.

Anul acesta, sarbatoarea Pastelui are loc pe 1 Mai, de Ziua Muncii. Avand in vedere ca mai este doar o saptamana pana la Pasti, camerele de supraveghere ale hipermarket-urile au surprins romanii in febra cumparaturilor, hipermarket-urile fiind nevoite sa-si prelungeasca programul de lucru.

Article Source

Ti-a placut articolul sau comunicatul de presa? Daca da, atunci poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Author:

This author has published 33 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply