Ce sa stii despre sarbatoarea Pastelui

April 12, 2016 | Author: | Posted in AFACERI, CASA SI FAMILIE, EDUCATIE, Invatamant, PRODUSE SI SERVICII

Una din cele mai importante sarbatori ale crestinismului este Pastele. Cu totii stim ca de Pasti se celebreaza Invierea lui Iisus Hristos, dar nu multi sunt familiarizati cu obiceiurile de Pasti. Pastele este o sarbatoare ce nu are o data stabilita, spre deosebire de alte sarbatori si coincide atunci cand e luna plina sau dupa echinoctiul de primavara. Originea exacta a cuvantului „Pasti” provine din ebraica, din cuvantul „Pascha” care inseamna „trecere”. Trecerea cuvantului ebraic in vocabularul crestin s-a facut datorita evenimentelor istorice comemorate prin sarbatoarea Pastelui ca inseamna „patimi, moarte si Invierea lui Hristos”.

Cateva din simbolurile ce reprezinta Pastele sunt:

1.Desenatul oualelor – simbolul sarbatorii Invierii lui Iisus Hristors ce relateaza Maica Domnului care s-a dus sa-si planga fiul rastignit si a asezat cosul cu oua langa cruce, acestea fiind inrosite de sangele ce picura din ranile lui Iisus.

2.Iepurasul de Pasti – simbol al fertilitatii, a devenit cel mai recunoscut simbol al Pastelui.

3.Postul Pastelui sau Postul Mare – simbol al vindecarii sufletesti si al abtinerii, dureaza sapte saptamani si este cel mai aspru si lung post.

4.Mielul sacrificat – simbol al iertarii pacatelor, sacrificiul pe care Iisus l-a facut pentru mantuirea lumii

5.Crucea – simbol al divinitatii, rastignirii lui Iisus pe cruce; reprezinta echilibrul intre divinitate si oameni prin jertfa sa pe cruce

6.Lumanarea – simbol al Invierii si luminii lui Hristos

Duminica aceasta, Presedintele Klauss Iohannis impreuna cu sotia sa Carmen, au sarbatorit Pastele la Catedrala Romano-Catolica Sfanta Treime din orasul natal, Sibiu. Sambata, la miezul noptii au participat la slujba, unde prima doamna a cantat in cor.

Anul acesta, exista o diferenta de o luna intre Pastele catolicilor si Pastele ortodocsilor care va fi pe 1Mai.

Diferentele dintre Pastele crestinilor ortodocsi si crestinilor catolici sunt:

1.Slujba de Inviere la ortodocsi dureaza pana dimineata si lumina se ia la miezul noptii, iar la catolici se ia lumina si slujba dureaza aproape pana la miezul noptii 2.Postul Pastelui este mult mai permisiv la catolici, ei nu au voie sa manance doar carne. Crestinii ortodocsi nu au voie sa manance carne, lape, oua, branza, cu exceptia celor doua dezlegari la peste.

3.Pastele se sarbatoreste in zile diferite.

Article Source

Ti-a placut articolul sau comunicatul de presa? Daca da, atunci poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Author:

This author has published 33 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply