Ambrozia, inamicul din aceasta perioada.

October 2, 2017 | Author: | Posted in SANATATE

Daca va intrebati ce este ambrozia, pentru ca nu de foarte mult se vorbeste despre ea, este o buruiana. Creste pe marginea drumului si pe locuri lasate in paragina. Infloreste in august-septembrie. Polenul acestei buruieni este purtat de vant si provoaca rinita alergica, urticarie la contact cu ea sau astm in cazurile mai grave. Cand temperaturile sunt foarte mari, in conditii de seceta cantitatea de polen se dubleaza. Sezonul in care ambrozia este inflorita a crescut de la 2-3 saptamani, la 7-8 samtamania in august, septembrie si chiar octombrie. Toate acestea datorita climei, care in ultimii ani s-a modificat simtitor. In principiu pe toata perioada de vara, cei sensibili sau cei care deja au dezvoltat alergie prezinta simptome. Cele mai frecvente simptome sunt stranuturile, congestia nazala, conjuctivita, lacrimare si prurit ocular. In cazul in care aveti contact direct cu aceasta plata, poate aparea dermatita.  Aceasta necesita supraveghere.

In Romania, nu este recunoscuta ca planta de carantina, cu toate ca afecteaza mii de romani. In Europa sunt afectati aproximativ 30 de milioane de oameni. Anul acesta in luna aprilie a fost depus un al doilea proiect de lege. Prin acesta se interzice ambrozia si obliga la curatarea ei. Proprietarii de terenuri trebuie sa asigure macar o data pe an erbicidarea, smulgerea sau cosirea acestei buruieni. Cei ce nu se conformeaza, in prima faza vor primi un avertisment scris, si daca nici atunci nu se iau masuri, primesc o amenda usturatoare. Aceste penalitati sunt cuprinse intre 1500 si 10.000 de lei pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Acest proiect nu a fost inca adoptat. Dar sunt orase care deja iau masuri stricte. In ultimii ani politia locala din diferite orase a amendat sute de romani.

Poate nu trebuie sa asteptam o lege, pentru a ne curata terenurile de buruieni. Mai ales cand avem asemenea plante periculoase si migaloase. Ar trebui sa luam masuri, in primul rand pentru noi si pentru sanatatea celor dragi.

Pentru cei ce sunt sensibili sau cei ce deja au dezvoltat alergia la ambrozie, exista cateva lucruri ajutatoare. Pentru a fi in siguranta este de preferat ca gemurile sa le mentineti inchise. Sau daca este necesar sa le deschideti sa folositi o masca medicinala, care sa va acopere nasul si gura.

In cazul in care prezentati simptomele enumerate mai sus, este recomandat sa mergeti la un medic alergolog pentru a va putea prescrie medicamentele potrivite. Fara sa stati pe ganduri.

Article Source

Ti-a placut articolul sau comunicatul de presa? Daca da, atunci poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Author:

This author has published 33 articles so far. More info about the author is coming soon.

Leave a Reply